Waarom de amberboom een goede toevoeging is aan jouw tuin

Als er iets is dat we van de coronacrisis hebben geleerd dan is het wel dat we de buitenlucht nog meer zijn gaan waarderen. Daardoor spenderen we meer tijd buiten en investeren we vaker in een mooie tuin om van te genieten. Dat is maar goed ook, want uit onderzoek blijkt dat buitenlucht hartstikke gezond voor je is.

Je slaapt beter, krijgt meer energie en je immuunsysteem krijgt een boost door voldoende frisse lucht. Dat is helemaal het geval wanneer je omgeven bent met groen. Daarom is het aan te raden om voor een groene tuin te gaan met mooie planten en bomen. De amberboom is bijvoorbeeld een goede toevoeging voor zo’n tuin. In dit artikel vertellen we er meer over.

Wat is een amberboom precies?

Misschien heb je al eens van de naam ‘amberboom’ gehoord, maar heb je geen idee wat voor soort boom het precies is. Een amberboom is een grote loofboom die van oorsprong uit het oosten van Noord-Amerika komt. De boom wordt sinds 1688 in Europa aangeplant als sierboom. Je herkent de amberboom aan de mooie warme kleuren: in de zomer heeft de boom op een zonnige plek groene bladeren die later dieprood worden. Staat de boom in dat seizoen op een vochtige plek, dan zullen er paarse bladeren aan groeien. Je krijgt hoe dan ook een kleurrijk geheel.

Zelfs in de winter wordt de amberboom nog gezien als een zogeheten eyecatcher. Dat komt omdat de boom over een diepgegroefde stam beschikt die op kurk lijkt. De naam ‘amberboom’ is afgeleid van de zoete hars die bij beschadiging van de boom uit het schors komt. Oorspronkelijk werd dit zoete hars gedronken in Amerika. Omdat de smaak erg deed denken aan de amber uit de maag van een potvis werd de boom de amberboom genoemd. Leuk weetje: in Amerika kan de amberboom zo 45 meter hoog worden. In Nederland niet, want in Noordwest-Europa haalt de boom zo’n 10 tot 20 meter hoogte.

Waarom de amberboom een must voor je tuin is

Deze bijzondere boom is een echte aanwinst voor je tuin wanneer je er de ruimte voor hebt. Veel mensen denken dat zo’n hoge boom alleen maar geschikt is voor grote tuinen, maar dat is niet het geval. Amberbomen zijn namelijk slank en statig waarbij de kroon van de boom vaak hoog start. Daardoor kun je zo’n boom ook in kleinere tuinen planten. Natuurlijk zal de boom ook juist in een grote tuin heel mooi tot z’n recht komen. Daarbij blijft de amberboom het hele jaar mooi, waardoor je in ieder seizoen van de boom kunt genieten.

Vergelijk je dat met andere bomen die je in je tuin kunt plaatsen dan is daar een groot verschil te zien. In de zomer en de lente heeft de boom een fris groen blad dat vervolgens in de herfst verandert in allerlei andere warme tinten zoals geel en rood. Wat ook goed is om te weten, is dat een amberboom in verschillende soorten bodem kan worden geplant. Dat is zeker niet altijd zo met alle soorten bomen, waardoor de amberboom een hele makkelijke en vooral fijne toevoeging is voor je tuin. En wist je dat je geen groene vingers hoeft te hebben? Deze boom heeft in verhouding namelijk weinig onderhoud nodig.

Verzorging van de amberboom: dit moet je weten

Dat is dus ideaal voor mensen die wel willen genieten van wat groen in hun tuin, maar er niet veel tijd of energie aan kwijt willen zijn. Je moet weten dat een amberboom niet goed tegen vorst kan. Daarom kan het gebeuren dat met name een jonge amberboom schade oploopt door vorst. Maar: dit is niet direct een probleem, want je kunt de takken die beschadigd zijn in het voorjaar snoeien. Verder hoef je niet zoveel te doen om de boom mooi te houden. Om de natuurlijke vorm te behouden, is het aan te raden om de takken af en toe te snoeien.

Dit kan in ieder seizoen, maar zorg ervoor dat het niet vriest. Beschik je over een lei amberboom dan is juni of juli en ergens in de winter de perfecte timing om de boom te snoeien. Het is aan te raden om de boom daarna te bemesten met organische meststof. Dat is een goede boost voor de groei en de ontwikkeling van de warme herfstkleuren van het blad van de amberboom. Verder is het goed om te weten dat een amberboom niet heel blij wordt van droogte. Mocht het droog zijn, dan kun je de boom elke dag een emmertje water geven.

Het bericht Waarom de amberboom een goede toevoeging is aan jouw tuin verscheen eerst op Productnieuws.nl.

Categorieën:

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.