Van idee naar product met de Raspberry Pi

Heb je een idee voor een technologisch product dat je graag in de praktijk zou willen brengen? Dit kun je doen met een Raspberry Pi. Een Raspberry Pi is een minicomputer die beschikt over belangrijke componenten zoals sensoren, aansluitingen en een processor. Met zelfgeschreven software kun je vervolgens sensoren of motortjes aansturen. Wat je allemaal met een Raspberry Pi kunt, ontdek je in dit artikel.

Een stukje geschiedenis

De Raspberry Pi is ontwikkeld aan de universiteit van Cambridge om kinderen enthousiast te maken voor programmeren. Doordat een Raspberry Pi een stuk goedkoper is dan een computer werd dit nog toegankelijker. Tegenwoordig gebruiken veel studenten aan universiteiten een Raspberry Pi om interessante projecten mee te doen.

Wat kun je allemaal met een Raspberry Pi?

Met een Raspberry Pi kun je allerlei interessante producten maken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Producten met LED’s

Het is gemakkelijk om een LED-lampje aan te sluiten op een Raspberry Pi. Deze kun je vrij eenvoudig aan- en uitzetten. Een LED-strip aansturen is iets lastiger. Met een LED-strip kun je bijvoorbeeld licht automatiseren. Je kunt regelen dat deze automatisch aangaat als het donker is en hoe donkerder het is, hoe helderder de LED-strip schijnt.

Producten met sensoren

Op een Raspberry Pi kun je makkelijk sensoren aansluiten. Daarmee kun je allerlei dingen meten. Bijvoorbeeld de temperatuur of de luchtvochtigheid. Zo kun je zelf een weerstation maken. Sluit bijvoorbeeld een scherm aan op de Raspberry Pi en lees de luchtvochtigheid af en stuur deze waarde in een smsje naar jezelf toe.

Smart home applicaties

Een Raspberry Pi is ideaal om apparaten met het internet te verbinden en om deze vervolgens aan te sturen. De Raspberry Pi kun je gebruiken om de meest uiteenlopende IoT-oplossingen te maken. Wat dacht je van slimme lampen die vanaf het internet bediend kunnen worden? Of je waterkoker die via het internet kunt bedienen. Met de Raspberry Pi 3 kit kun je gebruik maken van spraakherkenning en voice control. Deze speciale kit is uitgerust met dezelfde technologie die ook voor Google Home systemen wordt gebruikt.

Waar koop je een Raspberry Pi?

De Raspberry Pi is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen met een werkgeheugen van 2GB, 4GB of 8GB. Hoeveel werkgeheugen je nodig hebt is afhankelijk van wat je ermee gaat doen. Met een 8GB uitvoering kun je je Raspberry Pi voor vele doeleinden geschikt. Met een Raspberry Pi Starterskit heb je de juiste hardwarecomponenten om te beginnen.

Welke accessoires heb je nodig?

Als je een Raspberry Pi koopt krijg je alleen het computerbordje. Met alleen het computerbord kunt je niet zoveel. Je hebt ook een geheugenkaart nodig voor het besturingssysteem. Hierbij kun je het beste een micro-sd nemen van 128GB. Daarnaast heb je een adapter en een usb-c kabel nodig. Een muis, een toetsenbord en een monitor zijn handig om de Raspberry Pi in t kunnen stellen. Daarnaast heb je een behuizing nodig. Het computerbord kan makkelijk kapotgaan en je kunt een schok krijgen als je het bord aanraakt wanneer deze is aangesloten op netspanning. Ook de behuizing kun je online vinden.

Categorieën:

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.