‘Wij verbouwen gekleurd katoen om het verfproces te skippen’

Onzichtbare ondershirts zijn enorm populair. Als je het verfproces voor deze beige-gekleurde shirts kunt overslaan bespaar je veel water en energie en heb je geen chemicaliën nodig. Wat je dan nodig hebt is ruwe katoen dat van zichzelf al een beige kleur heeft: oerkatoen. Het wordt sinds kort weer geteeld. Door kledingmerk Girav. Natuurlijk gekleurd katoen. 

Daarmee loopt het merk voorop in een wereld die tot voor kort werd gedomineerd door witte katoen. Erik de Weerd, Managing Director Girav, is trots op het Colored Cotton Project van zijn bedrijf.

‘Enkele jaren geleden hoorden we dat er katoentelers met gekleurd katoen aan het experimenteren waren. Na flink speurwerk hebben we in Turkije een wetenschapper gevonden die dit gekleurde katoen ontwikkelt. We hebben ons verbonden aan het project en sindsdien verbouwen we katoen in beige- en bruintinten voor onze onzichtbare shirts. Daarmee elimineren we het verfproces en introduceren we een nieuwe, milieuvriendelijke manier van denken in de traditionele wereld van katoenproductie.’

Natuurlijk gekleurd katoen is feitelijk oerkatoen dat lang geleden in de Andes is ontstaan. Katoen had van oorsprong diverse kleurtinten maar is in de loop der tijd doorontwikkeld naar wit omdat dit veel makkelijker te bleken en verwerken is tot allerlei kleuren. Girav brengt met het Colored Cotton Project de originele kleuren van dit oerkatoen weer terug. Er bestaat ook oerkatoen in andere kleuren zoals groene tinten wat uitstekend past in dit project en voor volgend jaar op de planning staat.

Samen het verschil maken
Erik de Weerd: ‘Op dit moment concentreren we ons op het telen van beige- en bruintinten voor onze T-shirts. We hebben onze twee meest gangbare modellen in deze kleur gemaakt omdat dit momenteel een trendkleur is en natuurlijk onze ‘invisible’ T-shirts. Deze T-shirts zijn bij veel mannen favoriet onder witte overhemden omdat je door de beige kleur geen boorden of naden meer ziet.

We hopen in de toekomst meer kleding van gekleurd katoen te produceren en zo het bleken en verven, en de daarmee gepaard gaande milieubelasting, aanzienlijk te verlagen. We hebben als Girav dit project opgepakt en aangejaagd met de hoop dat meer bedrijven gaan meedoen. Dan kunnen we het samen groter maken. En samen het verschil maken.’

Informatie
Het Colored Cotton Project ging in mei 2022 van start toen de eerste paar hectares werden ingezaaid. Zes maanden later werd het eerste gekleurde katoen geoogst met als belangrijkste doel meer zaad te produceren van deze oerkatoensoort. Hiermee werd in 2023 al veel meer gekleurd katoen geteeld om kleding van te kunnen maken.

De eerste T-shirts van gekleurd katoen zijn inmiddels in beperkte oplage te koop op de website van Girav. Klik hier voor de video over het Colored Cotton Project.

Over Girav
Het Nederlands kledingmerk Girav is uit nood geboren. T-shirts die uit je broek kruipen? Of wel lang genoeg maar dan weer veel te wijd? Na een paar keer wassen veel te kort, scheef of uit model? Dit was tot 2010 helaas de realiteit voor lange mannen. Een T-shirt in de juiste lengte en ook nog in goede kwaliteit was voor 2010 niet te vinden. Daarom biedt Girav T-shirts en inmiddels een gehele kledinglijn in 3 verschillende lengtematen en vind je bij Girav altijd je perfecte fit. De drie belangrijkste pijlers van Girav zijn dan ook: de beste kwaliteit, optimale pasvorm en supergoede service.

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.