Werkplek thuis inrichten? Hier moet je aan denken

Sinds de pandemie zijn steeds meer werknemers in Nederland vanuit huis aan het werk gegaan. Zo’n twee jaar geleden was dat met oog op corona nog een must; tegenwoordig gebeurt dit (deels), omdat het past binnen de bedrijfsvoering van een organisatie. 

Er zijn nog steeds bedrijven waarvan de werknemers deels vanuit huis werken. Wanneer je net begint bij zo’n organisatie is het goed om te weten hoe je je eigen werkplek in moet richten. Het is immers wel van belang om ergonomisch gezien goed te kunnen werken aan een bureau tafel thuis. In dit artikel vertellen we je meer over het inrichten van een werkplek thuis.

Zorg voor een rustige plek in huis om werkplek te realiseren

Voordat je begint met het inrichten van een werkplek thuis is het goed om te weten waar je precies aan de slag wil gaan. Het is belangrijk om op een rustige plek in huis te kunnen werken, zodat je ongestoord kunt deelnemen aan online meetings en je je deadlines kunt halen. Plekken die je daarom moet vermijden, zijn plekken waar je de nodige afleiding kunt hebben, zoals in de buurt van de televisie of bij een raam aan de straatkant.

Ga liever voor een rustige kamer met uitzicht op de tuin of een andere rustige plek. Heb je geen extra ruimte over (wat logisch is wanneer je daar geen rekening mee hebt gehouden), dan is het raadzaam om een hoek van de woonkamer, eetkamer, slaapkamer of zolder vrij te maken voor het realiseren van een werkplek. Zorg ervoor dat die hoek zo rustig mogelijk is en wordt ingericht, zodat je je er volledig kunt concentreren. Dat is nodig voor je motivatie en productiviteit.

Ergonomische kantoormeubels zijn een must voor je werkplek

Heb je eenmaal een goede plek thuis gevonden, dan is het tijd om te investeren in ergonomische kantoormeubels. Een ergonomische werkplek is namelijk essentieel voor je comfort en je gezondheid op de langere termijn. Hiermee voorkom je nek- en rugklachten en kun je over het algemeen comfortabeler je werk uitvoeren. Meubels waar je zoal aan moet denken, zijn onder andere een ergonomische bureau tafel en een ergonomische stoel.

Dat zijn kantoormeubels die je kunt verstellen naar je eigen wensen en de wensen van je lichaam. De één wil liever wat lager zitten dan de ander en andersom. Wat een echte aanrader is, is om een bureau te kopen waar je zowel aan kunt zitten en staand aan kunt werken. Neem eens een kijkje in het aanbod van Emob, waar je diverse kwalitatieve kantoormeubels en andere items vindt voor je werkplek thuis.

Investeer ook in de juiste verlichting in je thuiskantoor

Uiteraard mag de juiste verlichting op je werkplek thuis ook niet ontbreken. Verlichting is net als ergonomisch meubilair een cruciaal onderdeel om goed te kunnen werken. Wat het fijnst is, is om te werken in natuurlijk daglicht. Heb je dus de mogelijkheid om in de buurt van een raam te werken, dan is dat zeker aan te raden om te doen. Natuurlijk daglicht is namelijk goed voor je biologische klok en zorgt ervoor dat je het juiste energielevel hebt op het juiste moment van de dag. Over het algemeen heeft dat een positief effect op je concentratie en productiviteit.

Maar: niet iedereen kan zomaar van genoeg daglicht profiteren. Daarbij is er in de donkere wintermaanden maar weinig natuurlijk daglicht te vinden. Investeer in dat geval in goede kunstmatige verlichting. Kies bijvoorbeeld voor een bureaulamp met verstelbare armaturen om zo vermoeide ogen te voorkomen. Daarbij kun je nog kijken naar de kleur (temperatuur). Over het algemeen werkt wit, koel licht het beste wanneer je je moet concentreren.

Ventileer je werkplek voldoende voor optimale productiviteit

Tot slot: een goede luchtkwaliteit is eveneens nodig voor een goede en gezonde werkruimte. De ruimte waarin je je werkplek maakt, moet dus goed geventileerd worden. Zet bijvoorbeeld zelf regelmatig de ramen open voor nieuwe frisse lucht en laat de luchtroosters zo veel mogelijk open voor constante ventilatie. Het grote voordeel van een geventileerde werkplek is dat het niet alleen beter is voor je gezondheid, maar dat het ook je algehele concentratie en energie verbetert.

Daar zorgt de toevoer van verse lucht en de afvoer van verontreinigde lucht namelijk voor. Doe je dit niet, dan kan een lagere luchtkwaliteit leiden tot concentratieverlies, vermoeidheid en zelfs gezondheidsproblemen. Ook prettig: door de werkruimte thuis goed te ventileren kun je de temperatuur binnen beter regelen. Dat draagt bij aan een betere werkomgeving en zo ook aan je concentratie en productiviteit. Kortom: investeer in een ergonomische bureau tafel, zoek een goede plek uit thuis en pas de overige tips toe voor een fijne, ergonomische werkplek vanuit huis.

Het bericht Werkplek thuis inrichten? Hier moet je aan denken verscheen eerst op Productnieuws.nl.

Categorieën:

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.