Vakantietips met citytrips Noordelijke Zwarte Woud

Het Noordelijke Zwarte Woud is een fantastische vakantiebestemming. Een walhalla voor wandelaars, fietsers en andere levensgenieters die houden van natuur, valleien, wijn, lekker eten en wellness. Hou je van citytrips? Laat je dan in deze regio betoveren door de vakwerkstadjes Calw en Nagold met veel historie, gezellige terrasjes, boetieks en restaurants. 

Op de Nederlandstalige website www.mein-schwarzwald.de vind je uitgebreide informatie over het populaire gebied. Veel bezienswaardigheden liggen juist in het noordelijke deel van het Zwarte Woud, dus dat scheelt flink wat kilometers vanuit de Benelux. Je doet er zo’n 5 uur over, met de auto of trein.

Nieuw: Kwaliteitsregio voor Wandelen in Duitsland
Het Noordelijke Zwarte Woud heeft in januari 2024 het predicaat Kwaliteitsregio voor Wandelen in Duitsland gekregen van de Duitse Wandelvereniging. Er zijn ruim 1.400 gemarkeerde wandelroutes met goede bewegwijzering, prachtige paden en afwisselende natuur. De startpunten van deze routes bereik je eenvoudig per bus of auto. Wissel je wandelavonturen ook eens af met een bezoek aan Calw of Nagold.

Citytrip vakwerkstadje Calw
In de Nagold-vallei ligt Calw, een klein vakwerkstadje in het hart van het Noordelijke Zwarte Woud. Het is uitgeroepen tot Kleine Stadsparel door Tourism Marketing Baden Württemberg. Het centrum van Calw ligt ingebed tussen steile hellingen, stad en natuur gaan naadloos in elkaar over. De marktplaats met veel historische vakwerkhuizen is idyllisch mooi. Bezoek het gezellige Café Goldmund en het Herman Hesse Museum over de bekende schrijver die hier is geboren. Calw stond ooit eens bekend om zijn leerlooierijen waarover wordt verteld in het Leerlooierijmuseum.

Het Schnauferhuis op Unteren Ledereck is het mooiste vakwerkhuis van de stad. Hier begint ook een van de beroemdste en mooiste gastronomische routes in het Zwarte Woud.  Het water-, bos- en weidepad is een ongeveer 14 kilometer lange rondwandelroute die je meeneemt door diverse natuurlandschappen en langs historische bezienswaardigheden zoals de Steiger. Tip: boek een historische stadstour in Calw, zo gaat het stadje nog meer leven.

Citytrip vakwerkstadje Nagold
Het kleine stadje Nagold heeft een historisch marktplein in het centrum. Het eerste wat opvalt is de Alte Post, een 300 jaar oud vakwerkhuis waarin een uitstekend restaurant is gevestigd. In de 19e eeuw was het een postkantoor met hotel voor onderdak aan handelsreizigers, wandelaars en prominente gasten zoals koning Frederik van Württemberg. Vanaf hier bezoek je de vele mooie winkels zoals Schoenenhuis Raaf, Mode & Café Reichert 1850, Grüninger schoenenwinkel en outletwinkels zoals Digel of Betty Barclay.

Het Kleb Nagold Stadspark is een heerlijke hide-away om te wandelen en te ontspannen. Er zijn veel leuke cafés en restaurantjes in Nagold. De oude kasteelruïnes van Hohennagold torenen hoog boven de stad uit. De 7-bergenpad loopt hier ook langs, een pittige wandeltocht rond Nagold en haar heuvels. Met een lengte van 22 kilometer kun je deze opdelen in twee etappes waarbij je overnacht in het stadje.

Nog enkele highlights
Ben je na de citytrips weer toe aan wat meer natuur dan vind je op de Sommerberg het boomtoppenpad met uitzicht over het Zwarte Woud. Je wandelt tussen de boomtoppen hoog boven de grond en kijkt vanaf de 40 meter hoge uitkijktoren in de verte. Even verderop vind je de 360 m lange Wildline over de Bärenklinge. Vanaf deze hangbrug geniet je op 60 meter boven het dal van prachtige panorama’s, waar je ook kijkt.

Bad Teinach is het ideale vertrekpunt voor natuurwandelingen in het noordelijke Zwarte Woud. Hier starten de premium wandelpaden: Der Teinacher en het Wasser, Wald und Wiesenpad.  Als je vanaf het Teinachtal omhoogkijkt, ontdek je de kasteelruïne van Zavelstein die vroeger waakte over de vallei en de mensen. Vanaf daar heb je een prachtig panoramisch uitzicht over heuvels en valleien.

Tochten voor E-bike en toerfiets
In het Noordelijke Zwarte Woud vind je ook tal van goed bewegwijzerde fietstochten. De twee rivierfietspaden Nagoldtal-Radweg en Enztal-Radweg kunnen worden gecombineerd tot een rondrit die indrukwekkend mooi is. In elk dorp vind je wel een e-bike verhuur en oplaadpunten. Op de website www.mein-schwarzwald.de vind je alle fietstochten. Klik hiervoor de e-bike fietstochten waarbij je in een oogopslag de afstand, tijdsduur en aantal hoogtemeters ziet. Klik hier voor de tochten die je per toerfiets kunt afleggen.

Het Noordelijk Zwarte Woud is voor velen een van de mooiste vakantiebestemmingen in Duitsland, met twee verschillende natuurgebieden: het weiderijke Heckengäu en het diepe Zwarte Woud. Het hele gebied strekt zich uit van Baden-Baden in het westen en Calw in het oosten en van Pforzheim in het noorden tot Alpirsbach in het zuiden.

Informatie
Kijk voor meer informatie op de Nederlandstalige website www.mein-schwarzwald.de. Hier vind je veel tips over het gebied, wandeltochten, fietstochten, campings en thermen.

Tourismus Gmbh Nördlicher Schwarzwald
Sonnenweg 5
75378 Bad Liebenzell
Email: info@mein-schwarzwald.de
Telefoon: 07052 8169770

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.