Mountainbike training, The Full Package

Als je serieus met mountainbiken bezig bent en graag je techniek en training naar een hoger plan wilt tillen, dan kun je je natuurlijk aansluiten bij de lokale mountainbike club. Deze clubs of groepen die rijden over het algemeen vaak ‘gewoon’ een rondje zonder specifieke oefeningen te doen. Een optie zou dan zijn om een mountainbike clinic te volgen. Tijdens zo’n clinic worden een hoop zaken behandeld in een relatief korte tijd. Zo wordt er veel aandacht besteed aan je bochtentechniek, je balans op je fiets en zal er geklommen en gedaald worden. Belangrijke handvatten waarmee je daarna zelf aan de slag kunt.

Achteraf kan het dan echter wel voorkomen dat je bepaalde zaken misschien wat minder uitvoerig hebt geoefend dan je zou willen. Hiervoor heeft MTB Masters de Full Pack Mountainbike Training bedacht. Dit is een serie van 5 trainingssessies waarbij iedere keer een specifiek onderdeel wordt behandeld. Nu is het natuurlijk niet zo dat we dan 2 uur om pionnen gaan fietsen maar de oefeningen zullen wel altijd die specifieke techniek als basis hebben.

The Full Pack Mountainbike Training bestaat uit:

Sessie 1: Bochten

In het bos onderscheiden de mountainbikers zich van de wielrenners in de bochten. Waar een wielrenner vol in de ankers moet vóór de bocht en vol op de pedalen er ná, zal een mountainbiker de bocht vlotter aansnijden en meer snelheid overhebben bij het er uit komen. De bochtentechniek is cruciaal op de singletracks en zal ook in de volgende sessies regelmatig behandeld en verbeterd worden.

Sessie 2: Klimmen en dalen

Alhoewel we in Nederland natuurlijk geen Alpen cols hebben, is het tóch van belang om goed te kunnen klimmen en dalen. Met name in de techniek op kortere klimmen en afdalingen is een hoop te winnen waardoor je uiteindelijk zekerder op de fiets zit.

Sessie 3: Balans en evenwicht

Wanneer je hard rechtdoor rijdt zal het minder van belang zijn maar op lagere snelheden tijdens een klim, door een zandbak of een modderig pad is het hebben van balans natuurlijk van belang. Een goede balans zal er voor zorgen dat je zekerder op de fiets zit en daarmee voorkom je dat je vóór het obstakel je voeten maar vast uitklikt.

Sessie 4: Snelheid opbouwen en training

Als de techniek er in zit, dan kun je gaan werken aan je snelheid. We zullen de oefeningen uit de voorgaande sessies herhalen en daarbij kijken waar winst te behalen is. Daarnaast krijg je in deze sessie de handvatten om voor jezelf een trainingsstrategie te maken waarmee je daadwerkelijk beter wordt.

Sessie 5: Verzoeknummers en herhaling

In de laatste sessie herhalen we de voorgaande onderdelen en is er ruimte voor specifieke vragen of verzoekjes. Daarnaast zullen we gewoon lekker gaan fietsen!

Meer weten?

Wil jij weten hoe je jouw mountainbike skills kan verbeteren? Check dan zeker even www.mtbmasters.nl

Categorieën:

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.