Maastrichtse galeries exposeren jong talent tussen cultureel erfgoed

Tijdens de wereldberoemde kunstbeurs TEFAF, zaterdag 9 t/m donderdag 14 maart, bieden 10 gerenommeerde Maastrichtse galeries lokale kunstenaars t/m 27 jaar een podium. Zo wordt voor jong talent de mogelijkheid gecreëerd zich voor het eerst te presenteren aan het grote publiek in de professionele omgeving van een galerie. 

Met dit initiatief wordt een aantrekkelijk en inclusief cultuurprogramma gepresenteerd, gericht op een nieuwe doelgroep van kunstmakers en cultuurliefhebbers. Het belangrijkste doel is mensen op een laagdrempelige en toegankelijke wijze te laten kennismaken met het rijke kunst- en cultuuraanbod in de stad. 

In samenwerking met diverse partners waaronder Gemeente Maastricht, Centrum Management, Leisure Fond, TEFAF Vrienden Maastricht en SRAL ( Stichting Restauratie Atelier Limburg) wordt een programma gepresenteerd bestaande uit 3 onderdelen, als onderdeel van de ‘Maastricht Embraces TEFAF’ campagne. De initiatieven hebben als doel de jonge generatie op een verrassende manier te laten kennismaken met cultureel erfgoed en het laten ontstaan van nieuwe creatieve ideeën en perspectieven. Niet alleen jong talent, maar ook het cultureel erfgoed en daaraan gelieerde instituten profiteren zo van deze interactie.

Erik Stroink, initiatiefnemer en eigenaar van Artichoque Art:  ‘Maastricht is een stad die bol staat van de historische en hedendaagse kunst. Bovendien heeft de stad een kunstacademie waar jaarlijks vele talenten afstuderen. Door de nieuwe generatie op een verrassende en inclusieve manier te laten interacteren met cultureel erfgoed ontstaan nieuwe creatieve ideeën en perspectieven. Wij laten de gevestigde orde graag kennismaken met deze nieuwe lichting. Niet alleen tijdens TEFAF, maar gedurende het hele jaar.’

Emerging Artists Unveiled: Maastricht Galleries Showcase Rising Stars During TEFAF
10 Maastrichtse galeries exposeren kunst van de jonge talenten, die zich hebben aangemeld na een Open Call van kunstacademie Jan van Eijck Academie en de Samenwerkende Ateliers Maastricht (SAM). Een professionele jury heeft uit alle aanmeldingen een selectie gemaakt van 23 kunstenaars die zich mogen presenteren. Iedere deelnemende galerie opent gedurende de gehele TEFAF haar deuren en organiseert een speciale activiteit met betrekking tot het jong talent. Voor iedereen toegankelijk, dus niet alleen voor de ‘lucky few’ van TEFAF. Zo profiteren ook de inwoners van Maastricht en met name de jonge kunstenaars van de aanwezigheid van TEFAF in de stad. Daarnaast verlaagt het initiatief de drempel voor jongeren om kennis te maken met het kunstaanbod in de galeries. Ze gaan immers op bezoek bij een expositie van een leeftijdsgenoot.

Neem je kunstwerk mee naar de SRAL Pop-up conservation Studio
Tijdens het SRAL Restauratie Spreekuur, in de pop-up conservation studio bij Rob van Rijn & Artichoque Art Gallery, beoordelen kunstexperts van SRAL de conditie van een kunstwerk en geven ze advies over restauratieopties, het bewaren van kunstwerken en behoud op de lange termijn. Iedereen is tijdens het SRAL Restauratie Spreekuur welkom. Met een kunstwerk of gewoon uit nieuwsgierigheid. Het SRAL Restauratie Spreekuur vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 maart, van 14:00 uur tot 17:00 uur, en op maandag 11 en dinsdag 12 maart van 15:00 uur tot 17:00 uur. 

Erfgoed wandeling ‘Jan van Steffeswert’ door SRAL
Tijdens een 90 minuten durende wandeling door de stad maken deelnemers kennis met Jan van Steffeswert: een beroemde Maastrichtse houtsnijder van rond het jaar 1500. Hij voerde opdrachten uit voor vele kerken en sextons in Maastricht, maar ook buiten de stadsmuren werd zijn vakmanschap gewaardeerd. Tegenwoordig is het werk van Van Steffeswert te bewonderen in steden als New York, Brussel en Luik. De meest uitgebreide collectie is ondergebracht in het Bonnefantenmuseum, waar ook een van zijn meesterwerken te zien is: de Richly Adorned Lady. Een kleine buxushouten sculptuur van ongeveer 18 cm hoog, door het museum aangekocht tijdens TEFAF in 2020. Naast de indrukwekkende kwaliteit van zijn houtsnijwerk staat Van Steffeswert bekend om het signeren van zijn beelden, een praktijk die in de late Middeleeuwen zeldzaam was. Een van zijn handtekeningen bestond uit de drie letters IAN. Tijdens de wandeling, die plaatsvindt op zondag 3 maart en dinsdag 12 maart, ontdekken deelnemers overal in Maastricht de sporen van Jan.

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.