Leven met een voedselintolerantie

Het lijkt wel of het steeds vaker voorkomt: mensen met een voedselintolerantie. Pakweg 30-40 jaar geleden had ‘niemand’ daar last van. Kinderen in de klas kon je gewoon van alles trakteren als je jarig was, want niemand was ergens allergisch voor. Vandaag de dag is dat wel anders. Zowel kinderen als volwassenen kampen met allergie voor bepaalde voedingsmiddelen en reageren daar soms zeer heftig op. Ze laten het dus wel uit hun hoofd om producten te eten waar lactose, gluten of pinda’s in zijn verwerkt. Dit betekent dat zij te maken hebben met flinke beperkingen in hun dagelijkse leven.

Kun je iets doen tegen intolerantie?

Als je te maken hebt met een intolerantie dan kan dat erg lastig zijn. Eten in een restaurant kan alleen na grondig bestuderen van de menukaart en met vaak een zeer beperkte keuze. Als je niet altijd een salade zonder dressing wilt eten dan kun je gebruik maken van lactose intolerantie pillen. Die zorgen ervoor dat je lichaam lactose beter verdraagt. Het is niet zo dat je zo’n pil een uurtje voor de maaltijd inneemt en dat het dan werkt. Je moet er minstens een week vooraf mee beginnen. Sommige mensen slikken deze pillen tijdens een vakantie in het buitenland omdat dan niet altijd duidelijk is wat er in gerechten is verwerkt.

Kun je over een allergie heen groeien?

Het komt soms voor dat je op latere leeftijd geen last meer hebt van een allergie die je als kind of jongvolwassene wel had. Andersom komt het helaas ook voor dat je een allergie op latere leeftijd juist ontwikkelt. Het is dus altijd belangrijk om op signalen te letten. Als je ineens last krijgt van diarree, buikkramp of andere klachten zal de huisarts altijd informeren wat je recent hebt gegeten. Ook als je op latere leeftijd te maken krijgt met een allergie kun je hier medicatie tegen gebruiken. Bij lactose intolerantie is dat lactase, ook bij gluten intolerantie zijn er middelen die de symptomen kunnen wegnemen of sterk verminderen.

Meerdere intoleranties

Het komt helaas ook voor dat iemand intolerant is voor meerdere stoffen. Lactose en gluten komt bijvoorbeeld vaak voor. Iemand die allergisch is voor pinda’s is dat meestal ook voor noten. De symptomen zijn wisselend. Bij een pinda- en noten allergie kan een anafylactische shock optreden. De patiënt raakt buiten kennis en als er niet snel wordt ingegrepen kan dit zelfs dodelijk zijn. Mensen die heftig allergisch zijn dragen daarom meestal een zogenaamde epipen bij zich waarmee ze zichzelf een shot adrenaline kunnen geven. Medische behandeling blijft dan wel nodig, maar er is enig uitstel om hulp in te roepen. Bij een lactose- of gluten intolerantie zijn de verschijnselen meestal niet levensbedreigend maar wel erg vervelend. Hevige diarree en buikkrampen kunnen ervoor zorgen dat je dagenlang niet normaal kunt functioneren. Bij intolerantie voor meerdere stoffen is het zeker belangrijk om goed op te letten wat er is verwerkt in een product voordat je ervan eet.

Het bericht Leven met een voedselintolerantie verscheen eerst op Plantaardig.org.

Categorieën:

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.