Hoe worden koffiebonen uit koffiebessen gehaald?

Het vruchtvlees van koffiebessen, ook wel bekend als pulp of cherries, wordt meestal verwijderd tijdens het verwerkingsproces van koffiebonen. Nadat koffiebessen zijn geoogst, ondergaan ze verschillende verwerkingsstappen om de uiteindelijke koffiebonen te verkrijgen. Het vruchtvlees wordt verwijderd om toegang te krijgen tot de zaden (de koffiebonen) die zich binnenin bevinden. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden voor het verwerken van koffiebessen en het behandelen van het vruchtvlees:

  1. Natte verwerking: Bij deze methode worden de koffiebessen gewassen en vervolgens in water gedeponeerd, waarbij het vruchtvlees wordt verwijderd door drijven en gisten. Het vruchtvlees wordt vaak gebruikt als organische meststof in landbouwactiviteiten.
  2. Droge verwerking: Bij droge verwerking worden de koffiebessen in de zon gedroogd, waarbij het vruchtvlees opdroogt en gemakkelijk kan worden verwijderd door machines. Het verwijderde vruchtvlees kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals dierenvoeding of compost.
  3. Semi-gewassen verwerking: Bij deze methode wordt een deel van het vruchtvlees verwijderd voordat de koffiebessen worden gedroogd. Het resterende vruchtvlees kan dienen als organische meststof.
  4. Ecologische verwerking: Sommige koffieproducenten experimenteren met ecologische verwerkingsmethoden waarbij het vruchtvlees wordt hergebruikt en omgezet in nuttige producten, zoals vruchtvleesbriketten voor brandstof of biogas.

Over het algemeen wordt het vruchtvlees van koffiebessen niet verspild, maar eerder hergebruikt of omgezet in nuttige producten, waardoor de duurzaamheid van de koffieproductie wordt bevorderd en afval wordt verminderd. Zo kan het vruchtvlees bijvoorbeeld gedroogd worden om vervolgens als zogenaamde Cascara koffie gebruikt te worden.

Categorie├źn:

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.