Hoe Haglöfs werkt aan een eerlijke behandeling in zijn fabrieken

De textielindustrie biedt werkgelegenheid en ontwikkelingsmogelijkheden aan miljoenen arbeiders over de hele wereld. Maar arbeids- en mensenrechten worden niet universeel toegepast. Haglöfs wil een positieve impact hebben op alle werknemers, werknemers en consumenten in de hele toeleveringsketen, en is al tien jaar lid van de non-profitorganisatie Fair Wear.

In de jaarlijkse Brand Performance Check van Fair Wear voor 2021 handhaafde Haglöfs zijn leider-status voor het werk rond eerlijke behandeling in zijn fabrieken. Fredrik Ohlsson, CEO van Haglöfs: ‘Als een verantwoord presterend outdoormerk is het van cruciaal belang voor Haglöfs om verantwoordelijkheid te tonen in onze toeleveringsketen. De arbeidsomstandigheden en salarissen in de textielindustrie moeten aanzienlijk verbeteren, dat geldt zelfs voor een Fair Wear-leider. Het is daarom belangrijk dat we jaar na jaar vooruitgang blijven boeken en de omstandigheden in onze fabrieken verbeteren.’

Werken met fabrieken om continue verbeteringen te realiseren
Fair Wear werkt samen met merken, fabrieken, vakbonden, NGO’s en overheden om de omstandigheden van kledingarbeiders te verbeteren. Haglöfs’ langdurige lidmaatschap van Fair Wear ondersteunt de initiatieven van het bedrijf op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid in zijn fabrieken. Haglöfs doorloopt een diepgaand proces voor het beoordelen van nieuwe fabrieken en voor het bewaken en continu verbeteren van de bestaande fabrieken. Fair Wear ondersteunt Haglöfs met audits, trainingen, een hulplijn voor werknemers en lokale expertise op het gebied van arbeid en mensenrechten.

Ook is het voor Haglöfs belangrijk om een ​​groter aandeel van zijn productie in een klein aantal fabrieken te bundelen en langdurige relaties met hen aan te gaan. In 2021 werkte het bedrijf al meer dan vijf jaar met bijna 50 procent van zijn fabrieken. ‘We willen een business partner zijn en voor een langere tijd met minder fabrieken samenwerken, omdat dit de beste manier is om eisen te stellen en waar nodig verandering te stimuleren. Als we tekortkomingen in een fabriek constateren, willen we blijven en de arbeiders ondersteunen bij het realiseren van hun rechten op veilig, waardig en goed betaald werk,’ aldus Fredrik Ohlsson.

Samenwerking nodig om salarissen kledingarbeiders te verhogen
Fair Wear pleit ook voor meer transparantie in de textielindustrie. Dit is vooral belangrijk als het gaat om salarissen, aangezien er grote uitdagingen zijn die verband houden met de loonniveaus van kledingarbeiders. De overgrote meerderheid van Haglöfs-fabrieken betaalt meer dan het minimumloon, maar voldoet slechts in sommige gevallen aan een van de benchmarks voor leefbaar loon.

‘Het grootste probleem is dat we geen directe controle over salarissen hebben. We werken actief om te begrijpen en te meten hoe werknemers worden betaald, die informatie vrij te geven en te zoeken naar opties om de salarissen te verhogen. We ondersteunen ook bij capaciteitsopbouw, om werknemers te helpen hun rechten te begrijpen en te beschermen,’ aldus Fredrik Ohlsson.

Ondertussen voegt hij eraan toe dat het lidmaatschap van Fair Wear Haglöfs een forum biedt om met andere merken in contact te komen. ‘We delen onze fabrieken met andere merken en ik ben ervan overtuigd dat samenwerking de beste manier is om nieuwe best practices in de textielindustrie tot stand te brengen. Samen kunnen we de omstandigheden en salarissen van kledingarbeiders jaar na jaar verbeteren,’ aldus Fredrik Ohlsson.

Categorieën:

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.