Galeriestad Maastricht barstensvol exposities

Maastricht telt meer dan 30 kunstgaleries die je vindt op www.maastrichtkunst.nl. Hierop staat ook de Maastricht Art Map waarmee je online je eigen kunstroute plant. De Maastricht Art Map ligt ook als flyer in elk hotel. 

De galeries met hun brede collecties zijn gelegen in de monumentale straatjes van Maastricht. Door de kunstroute te wandelen ontdek je de mooiste plekjes en kunstwerken. Hieronder vind je een greep uit de vele exposities die lopen in mei t/m augustus. Op www.maastrichtkunst.nl staan de openingstijden en links naar de galeries. Voor de exacte expositiedata kijk je op de site van de betreffende galerie.

Galerie Peter Slegers
Samen met Antoine van den Eertwegh en Jolanda van Nuenen laat Peter Slegers het kunstproject Overstijgen zien in zijn galerie in Maastricht. Het is een verbeelding van de transformatie van de mens geïnspireerd op de levenscyclus van de vogel. Antoine van den Eertwegh toont zijn kleurrijke ‘Vrije Vogels’. Jolanda van Nuenen haar verstilde ‘Sleeping Beauties’ en Peter Slegers zijn herboren ‘Paradijsvogels’. Ga dat zien in Galerie Peter Slegers aan de Maas.

Artichoque Art Gallery
De Maastrichtse kunstschilder Loe Jonas (1928-2011), neef van beeldend kunstenaar Henri Jonas, werkte zowel figuratief als abstract-expressionistisch, in een stijl die doet denken aan Dali en Gaudi. Jonas was een introverte kunstenaar die maar zelden naar buiten trad met zijn werk. Jaren na zijn dood ontdekte zijn familie een indrukwekkende collectie schilderijen die nu exclusief te zien is bij Artichoque Art Gallery.

PontArte Art Gallery
In de herkenbar stijl van Willibrord Nota zien we natuur en gebouwen samen ‘vloeien’. De observatie van Nota en zijn manier om deze gebouwen en vormen te verwerken in schilderijen laten veel aan de verbeelding over. Zijn werk is realistisch, grafisch en poëtisch. De Spaanse Ana García kennen we van haar kassen en blauwe luchten, maar ditmaal zoekt de realist uit Mataró het nog dichter bij huis. Verstilde werken, op klein formaat, waarbij je je afvraagt wat er gebeurd is. Een bos bij nacht, een speeltuin in het donker. Wat later in de zomer presenteert PontArte Art Gallery ook werk van Dorine van der Ploeg, Marta & Slava en Marc Prat.

Snackers Antiek
Snackers Antiek & Curiosa is gevestigd in het hart van Maastricht waar het katholieke geloof nog volop leeft en waar nog veel religieuze kunst te zien is. Galeriehouder Vincent Snackers exposeert religieuze kunst en exclusieve schilderijen uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Er worden met regelmaat nieuwe objecten aangeboden bij Snackers Antiek.

Galerie Schuwirth & Van Noorden
Bij de kunstobjecten van Ans Repkes staat de mens en de wereld centraal. Zij legt actuele maatschappelijke onderwerpen en gevoeligheden in de samenleving bloot. De afgelopen jaren heeft Ans zich verdiept in de vluchtelingenproblematiek en dit vertaald in verschillende kunstwerken. In de installatie ‘Dancing for Freedom’ geeft Ans Repkes uiting aan de weg naar vrijheid en gelijkheid voor iedereen, in het bijzonder voor de vrouw. Te zien in Galerie Schuwirth & Van Noorden.

Galerie Japonais
Galerie JAPONAIS heeft een bijzondere tentoonstelling van handgeschilderde zijden Kimono’s en Japanse prenten. De galerie ademt in alles de verfijnde sfeer uit het land van de rijzende zon. Deze wordt tastbaar in de vorm van Japanse kimono’s, bijzondere kunst- en gebruiksvoorwerpen en porselein.

Galerie MOA
Galerie MOA in Maastricht viert dit jaar haar tienjarig bestaan met een expositie in de prachtige boekhandel Dominicanen in Maastricht. Ook wel bekend als de Boekenkerk. Het thema van de expositie is ‘Art Moderne dans la Tradition Parisienne’, waarbij werk wordt getoond van drie internationaal werkende kunstenaars Yan Marczewski – meditatieve olieverfschilderijen, Den Bar – abstracte sculpturen en Yvan Richeux-Rey – dynamische kleurrijke olieverfschilderijen.

Galerie Famke Rousseau
Famke Rousseau is vooral bekend om haar zeer kleurrijke schilderijen waarin zij het figuratieve beeld abstraheert door er letterlijk een sluier van olieverf overheen te schilderen. In haar werk toont ze lef en is ze niet bang de regels van de hedendaagse kunst te overschrijden.

Informatie
De kunstroute door Maastricht plan je op www.maastrichtkunst.nl en kun je elke dag van het jaar wandelen. Hij is ook als flyer verkrijgbaar bij alle hotels in de stad. Op de website vind je ook de openingstijden en links naar de websites van de deelnemende kunstgaleries, ateliers, artshops en kunsthandels.

 

Over MaastrichtKunst.nl
MaastrichtKunst.nl is een initiatief van alle kunstgaleries in Maastricht met meer dan 30 galeries, ateliers en kunsthandels die deelnemen. Maastricht is kunststad ‘par excellence’. Jaarlijks vindt hier ook The European Fine Art Fair (TEFAF Maastricht) plaats, wereldwijd beschouwd als de belangrijkste beurs voor kunst, antiek en design. Met de interactieve Maastricht Art Map op www.maastrichtkunst.nl vind je snel alle galeries in de stad. Wandel door prachtige, monumentale straatjes en ontdek de mooiste kunst.

Geen reacties

Geef een reactie

Onze partners

Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren.