Het is wellicht een van de meest veelzijdige koksmessen die er is: het Santoku mes. Santoku betekent ‘drie deugden’ in het Japans en het mes heeft deze naam niet voor niets gekregen. Het duidt namelijk de veelzijdigheid aan van het mes, want je kan er daadwerkelijk van alles mee snijden en hakken. Het meest fijne is dat dit type mes lekker in de hand ligt, ook als je wat minder ervaren bent met een echt goed mes, snij je met gemak alles fijn wat je voor je recepten nodig hebt.
Waaraan herken je het Santoku mes?
Het Santoku mes heeft een zeer typische vorm. Zo lijkt het snijvlak heel recht en is de bovenkant richting de punt mooi afgerond. Deze messen worden gemaakt van roestvrij staal en is gemiddeld 17 centimeter groot. Het mes is breed en het handvat is ergonomisch gevormd. Deze kan in verschillende uitvoeringen voorkomen, zoals gemaakt van roestvrij staal, voorzien van een keramische laag of gemaakt zijn van hout. Dit handvat zorgt er samen met de kuiltjes die aanwezig zijn in het mes voor dat je gemakkelijk door vlees, vis, groente en kruiden heen snijdt, zonder dat voedsel aan het snijblad blijft plakken.
Licht van gewicht
Een ander fijne voordeel aan het Santoku mes is dat het niet zo een zwaar mes is. Daarnaast zijn er verschillende lengtes verkrijgbaar. Het kortste mes is meestal 11 centimeter lang het langste 20 centimeter. Vind je het dus prettig om met een kleiner mes te werken, dan kun je een kleinere variant aanschaffen. Dankzij de compacte vorm van het mes kan iedereen er gemakkelijk mee werken. Je snijdt anders met een Santoku mes dan met een Westers mes. Deze zijn vaak rond, zodat je kan schommelen tijdens het snijden. Het Japanse mes vraagt om een meer recht toe, recht aan snijbeweging. Dus van boven naar beneden. Ben je niet zo een held in de keuken, dan is een Santoku mes een echte aanrader, want je kan heel precies en nauwkeurig werken.
Verfijnde snijtaken
Het Japanse mes is ideaal om kruiden uit je eigen kruidentuintje heel fijn te snijden en hakken. Pluk en was de kruiden en leg ze dan goed neer op je snijplank. Met het scherpe mes maak je er zo fijne stukjes van. Ideaal bijvoorbeeld als je graag verse kruiden gebruikt in je gerechten. En nee, dat hoeven natuurlijk niet alleen maar Japanse of Oosterse gerechten te zijn. Peterselie voor de soep, basilicum voor de pasta en bieslook voor de garnering heb je met deze messen zo gehakt.
Vis, vlees en groente
Uiteraard is het ultrascherpe mes heel goed te gebruiken om vlees of vis te snijden. Dankzij de kuiltjes in het snijblad (bekend onder de naam Granton-rand) glij je zonder te plakken door biefstuk of rauwe zalm heen. Ideaal als je toch zelf sushi wil maken. Het mes is zelfs te gebruiken om wortels, uien, paksoi en andere groente fijn te snijden. En ja, voor fruit kun je het zeker net zo goed gebruiken. We zeiden toch al dat het een zeer veelzijdig mes is.
Schoon en scherp houden
Veel Santoku messen kunnen gewoon in de vaatwasser. Let wel dat het materiaal waarvan het is gemaakt dit moet aankunnen. Het mes zelf is vaak van roestvrijstaal gemaakt, dat is vaatwasser bestendig. Maar een houten handvat kan op den duur gaan splijten. Let dus bij de aanschaf van een Santoku mes erop dat je de adviezen hiervan ter harte neemt en opvolgt. Even schoonmaken met een sopje kan ook. Overigens is het heel goed om het mes geregeld te (laten) slijpen. Zo beleef je het meeste plezier aan het mes.
Perfect alles-in-één mes
Ben je van plan om een nieuw keukenmes aan te schaffen voor het snijden van vlees, vis, groenten, fruit en kruiden, denk dan zeker aan het Santoku mes. Dit veelzijdige mes past namelijk in iedere keuken en bij ieder gerecht. Het is een perfect startersmes. Bovendien scheelt het bij een kleine keuken enorm in de aanschaf van keukenmessen; je hebt alleen je vertrouwde Santoku mes nodig om de lekkerste gerechten van kleine blokjes kip, fijn gehakte uitjes en andere goed gesneden ingrediënten te voorzien. Een aanrader dus.
Het bericht Santoku mes: veelzijdig mes in de keuken verscheen eerst op Productnieuws.nl.
Geen reacties